Συστήματα VRV ή VRF

Η τεχνολογία των κλιματιστικών τύπου VRV ή VRF είναι κλιματιστικές μονάδες οι οποίες αποτελούνται από δύο ή και πολύ περισσότερες εσωτερικές μονάδες που τοποθετούνται σε διάφορους κλιματιζόμενους χώρους, και την εξωτερική μονάδα (αντλία θερμότητας)  που τοποθετείται στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι ιδανικά συστήματα για εγκαταστάσεις κλιματισμού ψύξης - θέρμανσης με μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις όπως τα ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, διάφορες βιομηχανίες αλλά και μεγάλες κατοικίες.

Πολλοί άνθρωποι θα ερμηνεύσουν λανθασμένα τους όρους VRV / VRF ως δύο διαφορετικές τεχνολογίες HVAC. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικούς όρους για τον ίδιο τύπο τεχνολογίας HVAC. Βασισμένο σε συμπιεστές τεχνολογίας Inverter, τα πρώτα συστήματα VRV κλιματισμού εφευρέθηκαν από την Daikin κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Ως ηγέτης της τεχνολογίας στη βιομηχανία HVAC η Daikin έχει καταχωρήσει τον όρο VRV που σημαίνει μεταβαλητός όγκος ψυκτικού (Variable Refrigerant Volume) ως επίσημο εμπορικό σήμα. Όλες οι άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο VRF δηλαδή μεταβλητή παροχή ψυκτικού (Variable Refrigerant Flow) για παρόμοια συστήματα HVAC. Τελικά, VRF είναι ο πιο κοινός όρος για αυτούς τους τύπους συστημάτων

Τα συστήματα VRV ή VRF προσαρμόζουν συνεχώς την ποσότητα του ψυκτικού μέσα στο σύστημα τους, ώστε να ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις απαιτήσεις θέρμανσης ή ψύξης κάθε χώρου, για μέγιστη άνεση και ενεργειακή απόδοση.

Τα κλιματιστικά τύπου VRV ή VRF μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως "Rolls Royce" των συστημάτων κλιματισμού. Είναι ένα πολύ εξελιγμένο τεχνολογικό σύστημα κλιματισμού που βασίζεται σε ορισμένες αρχές:

  1. Μόνο ψυκτικό - Στο σύστημα του ρέει μόνο ψυκτικό υλικό (σε αντίθεση με τα συστήματα κρύου νερού, όπου το ψυκτικό χρησιμοποιείται για την ψύξη / θέρμανση του νερού που κυκλοφορεί σε όλο το σύστημα).
  2. Συμπιεστές full Inverter που επιτρέπουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ακόμα και σε συνθήκες μερικού φορτίου με πολύ χαμηλή ζήτηση.
  3. Αρκετές εσωτερικές μονάδες στον ίδιο ψυκτικό βρόχο / κύκλωμα.
  4. Δυνατότητα αρθρωτής επέκτασης (ισχύει κυρίως για μεγάλα έργα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε στάδια).

Τα συστήματα τύπου VRV / VRF εξασφαλίζουν ανά ιδιοκτησία και ανά χώρο πλήρη αυτονομία και καταναλώνουν ενέργεια μόνο για τους χώρους που επιθυμούμε εμείς να θερμάνουμε ή να κλιματίσουμε παρέχοντας εξαιρετικές συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

Η εταιρία ErgoClima έχει πολλές τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις στο ενεργητικό της και διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτηση για την μελέτη, προμήθεια,  εγκατάσταση, αυτοματοποίηση, παραμετροποίηση, επισκευή, συντήρηση & έλεγχο που απαιτούνται σε μια εγκατάσταση κλιματισμού τέτοιου τύπου.